Latgalē adījumus ziedo gan iedzīvotāji, gan pastnieki

Autors: Ausma Sprukte-Kozule - 13 februāris, 2023 🕙 Lasīšanas ilgums: 4 min.

Aicinot ziedot cimdus un zeķes Ukrainai uzņēmums “Latvijas Pasts” trešo reizi turpina adījumu akciju. Sadarbības partneru biedrību noliktavās adījumi izsīkuši un šobrīd visvairāk atbalsts un siltums nepieciešams tieši karavīriem frontes līnijā. Rit pirmā akcijas nedēļa un visaktīvāk ziedojumi nāk no Latgales, kur zeķes un cimdus ada kā vietējie iedzīvotāji, tā paši pastnieki.

Dzimtas saknes Ukrainā, nežēlīga radu pieredze kara apstākļos un vecvecāku atstātais mantojums – tie ir tikai daži no iemesliem, kas iedzīvotājus Atašienē motivē piedalīties adījumu akcijā. “Latvijas Pasts” un brīvprātīgās biedrības akciju atsākot trešo reizi jo īpaši aicina ziedot pieaugušo izmēru zeķes, cimdus, šalles un cepures tieši karavīriem frontē.

Aiga Višņevska adījumu ziedotāja no Atašienes

Man ir svarīgi, jo es esmu siltumā, drošībā, bet iedomājoties, kā ir tur, tad gribas kaut kādu mazumiņu vismaz no sevis dot. Adījumi ir manas vecmammas, kuras pašas diemžēl vairs nav vairāk nekā gadu. Viņai pašai nezinot, viņa ir noziedojusi ļoti daudz adījumus tādam cēlam mērķim.

Vēsma Turkupole Atašienes tautas nama vadītāja

Vislielāko devumu mums ir devusi Višņevsku ģimene. Vecmāmiņa kādreiz adot pat nezinādama ir ieadījusi tieši Ukrainas karoga krāsas. Ukrainas simbolu krāsas šajos cimdiņos.

Aina Lebedeva Atašienes pagasta iedzīvotāja

Ir radi par kuriem Hersonā es nezinu, nav nekādas informācijas. Viens radinieks ir nolaupīts, viņu ar sievu, abus divus nolaupīja. Sievu pēc tam palaida un sieva joprojām nes pārtiku, nes naudu un visu – izpirkumam, bet viņa pat nezina, vai viņas vīrs ir dzīvs vai nav. Pats par sevi saprotams, ka divu domu nav: kā vari, tā vajag palīdzēt. Vīrs ziedoja finansiāli uzreiz jau pirmajās dienās, es atkal ar adījumiem.

Iepriekšējā akcijā visā Latvijā ziedotas vairāk nekā piecas tonnas dažādu adījumu. Novērots, ka aktīvākie cilvēki vairāk ada arī vaļējus cimdus un zeķes, kas ir parocīgāki karavīriem ierakumos. Pagaidām vienīgās raizes sagādā pasta nodaļu slēgšana laukos. Piemēram, Atašienei tuvākās vietas, kur adījumus nodot, ir Mežāre 15 kilometru attālumā un divas reizes garāks ceļš jāmēro uz Jēkabpili vai Varakļāniem.

Vēsma Turkupole Atašienes tautas nama vadītāja

Jau gadus divus, trīs mūsu pasta nodaļa ir likvidēta, tuvākā pasta nodaļa ir Mežāre, bet mūsu pastnieks brauc uz Jēkabpili. Te ir vesela morzas ābece, ka tu nesaproti, kur kurā brīdī griezties. Es saprotu, ka arī pastnieku ar tik lielu daudzumu nevar apgrūtināt. Arī viņiem ir savi pienākumi, savi darbi, tad uz pasta nodaļu mēs lūgsim aizvest jūs.

Ausma Sprukte-Kozule LRT žurnāliste

Uz Rēzeknes 4. pasta nodaļu no Atašienes esam atveduši vairākus simtus zeķu un cimdu – adījumu akcijai! – Paldies! – Lūdzu!

Kopumā 101 pāris zeķu, 111 pirkstaiņu un teju 170 dūraiņu pāri līdz šim Rēzeknē ir lielākais saņemtais ziedojums. Ja adījumus pašu spēkiem nogādāt nav iespējas, var zvanīt klientu informācijas centram uz t.nr. 27008001 un 67008001 vai pašiem pastniekiem, kas ziedojumu bez maksas no mājām nogādās pasta nodaļā.

Silvija Cakule Rēzeknes 4. pasta nodaļas pasta operatore

Cilvēki pat raksta iekšā un zeķītēs liek zīmītes un pieraksta iekšā savus novēlējumus. Mēs visi gribam, lai pasaulē būtu miers, lai nebūtu jāpiedzīvo kara briesmas. Pastnieces arī ada. Viena te pastniece trīs pārus noadīja. Es personīgi tikai vienu pāri noadīju. Kopā saliec un jau kastīte smuka aizbrauc uz Rīgu. Tad jau tālāk ies uz Ukrainu.

Adījumus reģionālajās nodaļās pako reizi nedēļā un sūta biedrībām “Tavi draugi” un “Mēs Iecavai”, kur brīvprātīgie tās šķiro un gatavo ceļam uz Ukrainu. Paredzēts, ka trešā adījumu akcija noslēgsies 17. martā.

Dalies:

Aprūpes centrā izveido māju kaķiem

Ziņģētāju un stāstnieku vakars Viļānos

Līdzīgi raksti